fredag 12 april 2019

Rickard III har intagit teatern! / Richard III has breached the theatre!




Så hade det blivit dags för Kulturskolans våruppsättning. Den här gången var det Shakespeares "Rickard III", men i lite modern tappning, med regissören Åsi Hildebrand vid rodret. Tidigare år har även jag ibland varit med på ett hörn i Kulturskolans uppsättningar, men den här våren gjorde att jag kände att jag inte riktigt hann med den tid som det tar för att få allt i lås. Trots det ville jag väldigt gärna se den. För många i ensemblen har jag ju spelat teater med förut, i olika konstellationer. Teater är alltid kul att se i sådana fall.






Och vilken skojig föreställning sedan! Ramen var såklart Shakespeare men Åsi har tagit ut svängarna med friheter, en sorts samtida satir över människor med alltför mycket makt. Och vad den makten kan leda till. Vi får följa med Rickard III (mycket bra spelad av Mikael Nilsson, där han riktigt får spela ut sitt register), hans manipulation av människorna omkring honom, sveken och morden. Men det görs med en särskild finess som gör att det känns mer lekfullt än traditionellt Shakespeare-tungt. Exempelvis var frasen under ett av de hemska morden:

"Aj, det gjorde ont!" (innan vederbörande föll ihop i en prydlig hög).





En mycket smart lösning för scenbyten var också användandet av projicering. Det kändes ovant i början men när man väl hade vant sig så var man med på det hela efter ett tag. En till överraskning var den levande musiken, ett litet band var med och till vissa sånger var det också sångnummer. Flämt! Så duktiga folk var på att sjunga.





Det är viktigt att så många som helst stöttar det lokala kulturlivet. Det är bara min åsikt. Eller vänta nu, det är ju sant också! Det finns ju stora scener i större städer såklart. Men glöm inte din lokala "hemscen". När något sätts upp där och du går och ser det, så bidrar du aktivt till att något mer kan komma att sättas upp där. Så här i Skåne, ifall du bor i Landskrona, om du tänker teater - tänk då inte i första hand Malmö. Speciellt inte om du gillar Shakespeare och det nu faktiskt ÄR en Shakespeare-föreställning i Landskrona.



Nu är det bara två föreställningar kvar. Missa inte detta!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar