onsdag 26 april 2017

Den samiska våren. / The Samian Spring.


Samiska flaggan. / The Sápmi flag.

Sofia Jannok har "det". / Sofia Jannok has "got it".

Jag såg ett inslag på SVT om Sofia Jannok, som gästade ett samiskt program, häromkvällen. I soffan satt Sofia och två andra med anknytning till samiska. Men programledaren talade norska med dem och samiska med Sofia. Det var rätt intressant kände jag. Nu såg jag inte programmet från början så jag är osäker på de övriga gästerna. De kan lika gärna ha varit någon form av minister eller kulturarbetare med fokus på samisk kultur.

Attityden, att det går lika bra med samiska, som Sofia verkade "säga", var häftigt. Det visar på en växtkraft i den nya samiska generationen. Samer har bebott området Sápmi under en väldigt lång tid. Forskare och etnologer är osäkra på HUR länge, vissa säger 3000 år, andra 10 000 år. Åtminstone ganska långt innan vi fick nationalstater.


Samernas område delas upp mellan fyra existerande länder; Norge, Sverige, Finland & Ryssland.
/ The Sápmi area is divided between four existing countries: Norway, Sweden, Finland & Russia.


Nu börjar höja sina röster så pass högt att det kommer att bli svårt för maktens korridorer att ignorera dem. Det är bara min gissning, men visst doftar det Samisk Vår nästan? Den lär inte bli lika våldsam som den arabiska våren. Men som i många fall så är det konstnärer som på olika sätt bär fanan, i frontlinjen för förändring. Sofia Jannok är musiker och involverad i en mängd andra projekt. Hennes musik klättrar lite på listorna - en Eivör Pálsdottir - doftande pop med folkliga inslag. Och ofta på nordsamiska. Den kombinationen av nyskapande men att alltid veta var hon kommer ifrån, ger slagkraft. På samma vis använder sig Maxida Märak av hip-hop. Norska Adjagas har en ambient och elektronisk ljudbild till sin musik. Finska samiske rapparen Amoc har också gjort mycket för att främja den samiska kulturen. Genialt att finna nya vägar tycker jag.

Det är många som engagerar sig samernas sak för att de ska få ett annat erkännande en bara "status" som minoritetsspråk. Politiska partier som Miljöpartiet, Enhet och delar av Vänsterpartier har på gott och ont vurmat för Sápmi. Det är bra i sig, stöd och kapital lär behövas. Men lösningen är nog att samerna själva ska få ett större erkännande, kan resa sig själva i sin egen takt och berätta hur de vill ha det. Det är många ursprungsbefolkningar som skulle återfå en del av sin stolthet ifall de fick göra den resan. Problemet är att samerna, precis som kurderna, är uppdelade mellan olika länder. Det kan bli en svår nöt att knäcka. Stycka av land? Självständiga autonoma områden? Då ser nog "någon"en förlust av intäkter på något sätt. Hur som helst, så tror jag att något är på väg att ske inom det samiska.


English:


Coming soon...


Samiskt hantverk är verkligen en klass för sig själv. / Samian crafting is in a league of its own.
Den karismatiska Maxida Märek. / The charismatic Maxida Märek.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar