lördag 17 oktober 2015

Monopolpengar. / Monopoly money.

Då var det dags igen med pengabyte för Sverige. Inte att vi byter valuta (än), men mer som en liten uppdatering av färg och motiv. För någon vecka spräckte jag en 500 kr sedel. Tillbaka kom en 100 kr och en ny grön sedel med 200 kr på. mycket skum färg och motivet var Ingemar Bergman, med bakgrunder från Gotland. Senare har jag också sett den lila 20 kr sedeln användas. Det liknar lite monopolpengar, från brädspelet med samma namn.



Men den som är lite världsvan kan inte undgå att se parallellerna med dessa nya sedlar och de som cirkulerar i Euro-området, både till färg och valör. Min 200 kr sedel är slående lik en 100 euro sedel - minus deras flagga. Jag anser att detta inte är en slump. Antagligen har det redan beslutats att vi har gått med i eurovalutan och detta är ett steg för att successivt vänja in landets medborgare vid färger och form. Så när 'folkomröstningen' sedan sker så är svenskarna så vana vid färgerna att övergången möter så litet motstånd som möjligt.

Lite oschysst spel av Riksbanken men de har nog ingen riktig makt. Det finns alltid en större fisk i sjön.

Sen finns det visst fördelar med nya sedlar - de är rätt kul med nya motiv. Ska bli kul att studera de övriga sedlarna i monopolfamiljen! :-D

English:

Coming soon...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar