onsdag 6 juli 2016

Tidens råmärke. / The hoar-stone of time.

Förändring. Tillstånd till ett annat.  Råmärke. Ett före och efter.

Förändring. Det kommer en tid, några gånger i livet, då saker upphör eller omvandlas. De går från ett tillstånd till ett annat. Karaktäristiskt för dessa i historia eller mytologi är att de brukar följa tre stadier;

  • ett "före" - innan förändringen, ger ett fågelperspektiv för betraktaren i efterhand medan målet för förändringen är ovetande om att saker och ting kommer att skifta inom kort.
  • ett "förändrande tillstånd", som delvis eller fullkomligt kastar omkull det som tidigare kanske har tagits för givet. 
  • ett "efter" förändringen. Ett uppsamlande av erfarenheter från förändringen och beroende av saker och tings natur, en vägvisare mot framtiden. Ibland om det gäller allvarliga saker har efterarbetet en viktig roll att fylla. Hur personen i fråga hanterar förändringen.

Inom religion har jag fascinerats av ett par personer. Job beskrivs som en mycket förmögen man som hade allt (kameler och boskap i massor - viktiga ägodelar för den tiden). Gud låter en som går under namnet Åklagaren (av många kristna likställd med Djävulen) testa Job. Job förlorar ALLT och sedan följer en lång bearbetning av det inträffade i form av samtal mellan Job och hans vänner. Te x Job i Bibeln. (1:20).

På ett annat sätt genomgår Siddharta Guatama en förvandling; fursteson som under hela livet skyddas från verkligheten bortom palatsets murar, fram till sin 29 års dag. Han får en smärre chock av att till sist exponeras för mänsklighetens lidande och blir en sökare. Han blir till sist en buddha (upplyst) efter meditation under ett fikonträd och tycker sig ha funnit livets innersta kärna.

Det intressanta i bägge fallen är att de förvandlas utifrån sina omständigheter. De har det rätt så bra inledningsvis. Något skakar om dem och de får omvärdera sina liv ganska radikalt. Vi andra, mindre omskrivna personer i tidens uppteckning, glider förr eller senare också ner i en liknande fåra. Varje tid och ålder utmanar oss till att omvärdera våra egna råmärken, det som vi alltid har tagit för givet.


I första stadiet var tavlan målad i akryl. Med lite oljefärg blev det riktig lyster. 
/ In the first stage of the painting it was all acrylics. With a little oil paint it really lights up.

Grön och röd blir bra brun, som ska användas i lagom mängd. Blanda lite gult i din gröna färg så får du ett oslagbart resultat! Men testa dig fram till en nyans du gillar.
/ Green and red makes a good brown, which is to be used carefully. Mix a little yellow in your green colour and you'll have a smashing result! But do it by trial and error until you find the nuances you like.

Mina barn gillar fortfarande att hjälpa till. Då är det bara till att låta dem göra det. Förhoppningsvis tar de efter sin far senare. :-)
/ My kids still like to help out. Then I might as well let them. Hopefully they will copy their father later on. :-)


Att tyst acceptera förändringar är kanske mest önskvärt men det kan ibland skära sig i tanken om man minns hur det var förut. Man vill gärna tillbaka till dessa guldminnen. Få tillbaka det bra. Det är då som man får vara som mest vaksam, för annars riskerar man kanske att leva i det förgångna och missa livet som pågår precis här och nu.

Bilden representerar förändrade tillstånd. Skogen till vänster - levande guldminnen. Flaggstången är bruten, flaggan i marken - lite av en avförtrollning och själva funktionen har spelat ut sin roll. Från guldminnena väntar "den svarta staden" - symbol för pliktens hårda sfär. Att leva med alla delar sammansatt. Det är kanske lite vad det handlar om att vara människa?


English:

Coming soon...

Flagga på gång. / Flag in the works.



Ingen titel. / No title (2016)
Hoar-stone


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar