måndag 28 maj 2018

Bara tre föreställningar kvar... vilken resa. / Only three shows left... what a journey.


Bara 29/5, 31/5 & 2/6 kvar nu!

 Jag har bott i Landskrona sedan 2008 men aldrig varit inne i Exercishallen. Bara gått förbi.








Allt har varit igång sedan hösten 2017. Nu i juni 2018 kommer det att stanna av. Processen. Jag halkade in i ensemblen efter en kallelse, eller intresseanmälan från Kulturskolan. Det var ett samarbete mellan Öresundsteatern och Kulturskolan. Efter vi hade kollationering, manusläsning och alla fick sina roller stod det klart att jag skulle spela människohandlaren och cirkusdirektören Abu Alaa. Vad jag inte visste då var att det skulle krävas lite extra, och vara ganska långt bort ifrån t ex Stora Stygga Vargen, från musikalen Shrek, för att gjuta liv i karaktären.

Det har verkligen varit en resa att få vara med i detta. Anders Kungsman skrev manus (en häftig fantastik saga om krig och flykt) och Per Ullberg regisserade. Dessa två utgör Öresundsteatern och var de drivande krafterna över hur föreställningen skulle bli, mest Per den här gången, då han var regissör. Eftersom det finns clowner och lite scenvåld med i historien var de fenomenala Marie Sehlin och Åsi Hildebrand från Kulturskolan med på ett hörn också. Deras kombinerade kunskap om scenkonst skulle kunna göra vilken regissör som helsts axlar lätta, i form av extra repetitioner utöver själva föreställningen. Det är det som kan bli så fantastiskt med teater, allas expertiser kopplas samman och bygger en föreställning.





Och så var det ju Exercishallen då. Det finns ett bra eko där inne som gärna låter rösten åka flipperspelskula. En utmaning när vi skulle öva olika scener. Men allteftersom själva scenrummet byggdes omkring oss svalde det mer och mer av ljudet. När alla lampor och "gator/byxor" kom upp och skapade en teater så blev det så mycket lättare att "jobba". Scenografen Suzanne Andersson hade en vision om scenrummet som blev så mycket häftigare i verkligheten än den modell hon hade med sig någon gång i våras. Och den modellen var riktigt, riktigt spännande. Mina två stora "aha"-upplevelser för att känna att jag började bli Abu Alaa på riktigt var nog kostym och smink. När kostymören Leif Persson steg för steg hittade rätt kläder åt mig, samt den där torsdagen 3 maj, då jag fick allt ansiktshår färgat nattsvart på Eddy's, efter det kände jag att jag lättare kunde försöka hitta min karaktär. Yttre attribut i all ära. Men en inre bild av vem Abu Alaa är som en kombination av Harold Zidler (Moulin Rouge) & Kurgan (Highlander).

Det var också en förmån att få se en internationellt erkänd trumkonstnär, Kristina Aspeqvist, i aktion. Hon skrev musiken till föreställningen och under varje gång som vi har spelat har det låtit som om det har varit ett par personer som trummar tillsammans. Men det är hon som gör allt själv! Gymt häftigt!

Med föreställningen imorgon inräknat så är det bara TRE föreställningar kvar innan det är dags att hänga tillbaka hatten för gott. Alltid lika bitterljuvt, såklart. Men, vilken resa. Så mycket talangfulla människor jag har mött och haft utbyte med. Fantastiskt. Och publiken. Tänk att Suzanne Osten kom och såg oss, det har jag fortfarande svårt att förstå. Lite samma känsla som när Kenneth Branagh passerade vårt bord i Ystad 2007 när jag var statist i brittiska Wallander. Fast större, faktiskt. Ett par personer i ensemblen fick personliga kommentarer av henne, bara positivt. Hon gillade också föreställningen. Så tack allesammans. Hoppas vi ses igen i teaterljusets sken!








English: 

Coming soon...





 x





















måndag 14 maj 2018

Ett kort stopp i Landskrona konsthall. / A short stop at the Landskrona Art Hall.

Nu är vi mitt uppe i spelperioden för "DEN LÅNGA RESAN" föreställningen. Det är jättekul men bara för att premiären är avklarad så får man inte tappa fokus. Samma energi som publiken mötte på premiären förtjänar de som i juni kommer att se vår allra sista föreställning. Det är mer än en förmån att få "jobba" tillsammans med så mycket talang.

Borde användas mer lokalt, inte mestadels gästspel.
/ Should be used more locally, not mostly guest performances.

Igår söndag åkte vi i familjen till kyrkan (vilket var rätt länge sedan sist, mycket repetitioner på helger), gudstjänsten var väl klar strax efter 12.00. Familjen fortsatte sedan upp till Väla och bortom för att hänga med en av fruns vänner och hennes familj. Det innebar att undertecknad hade lite tid på händerna innan ensemblen skulle träffas 14.00. Så jag promenerade till Landskrona centrum för att hänga runt lite. Har jag tid för mig själv hamnar jag gärna i områdena kring citadellet, museet eller liknande. Igår tog jag en chans på Landskrona konsthall. Jag hade nog inte varit där sedan Kulturnatten i höstas.

Nu var det en samlingsutställning där med två konstnärer; Asle Nyborg & Lage Pergon. Måleri och skulptur. Det var intressanta saker, väldigt mycket abstrakta verk. Lite häftigt att se riktigt stora tavlor. När jag går där och filosoferar blev jag lite tacksam och samtidigt lätt eldig. Hur så? Jo, för vår stad har riktigt potential. I centrum ligger allt inom räckhåll vad gäller konstnärliga saker. Inom max 20 minuter går det att nå ett slott, konsthall, museum, bibliotek, kulturskola och en av Sveriges snyggaste teatrar. Vilken grej tänkte jag! I en större stad, som t ex Malmö, behöver man krångla med lokaltrafik för att komma från A till B när det är något konstnärligt evenemang. Eller i annat fall gå en lång sträcka. På en mindre ort kan det vara mer illa ställt, kanske det bara finns en av de institutioner som jag nyss räknade upp, i värsta fall ingen!

Här inne ryms det mycket historia.
/ This place contains a lot of history.

Här i Landskrona har vi alltså nära till ALLT sådant. Jag nämnde att jag blev lite "eldig" med. Varför då? Jo, tänk om det gick att bada Landskronaborna i kultur mer än det kanske har gjorts på länge. Att vi konstnärer inom olika genre nätverkar mer. För ut teatern på gatorna, måleriet i de offentliga rummen, poesin till mataffärerna osv. Överraskar med planerade och spontana händelser. Eldshower på slottet? Rådhustorget skulle lämpa sig bra för händelser eller små "trailers"/glimtare för kommande teaterföreställningar. Där det rör sig människor. Göra människor vana vid konstnärliga uttryck.

Här tränas morgondagens dansare, skådespelare och musiker.
/ Here the dancers, actors and musicians of tomorrow are trained.

Det är ingen hemlighet att Landskrona har haft och också fortfarande har ett hårt klimat socialt. Åtgärder och skattepengar gör nog sitt, det är jag säker på. Det är komplexa saker som gör att det överhuvudtaget finns personer som känner sig manade att tillfoga person- eller materiella skador. Men intressant är studier som har gjorts angående historiska konstarters effekt på inlärning och emotionella utveckling hos barn och ungdomar. En bok som jag särskilt kommer att tänka på är "Researching History Education - theory, method and context", av Lisa Levstik & Keith Barton. De hade tagit del av forskningsresultat som tydlig kunde påvisa sambandet mellan bra inlärning av "vanliga" ämnen, såsom historia - och användandet av historiska konstarter (teater, musik, bildkonst). Och de utvecklade också en större empati än de som inte höll på med något konstnärlig aktivitet alls.

Konstnärer av olika genrer har ofta gått före när det har handlat om att vända trender, påvisa orättvisor eller revolutionera samhället. Kunde inte det också göras för Landskrona, tänker jag? Jo, jag tror det. Ge människor meningsfull fritid så att de slipper ställa till oreda. Visst går det att tänka sig?


English:

Coming soon...

 Konsthall med japansk trädgård. / Art hall with a Japanese garden.


Slottet öppnade 1559. / The castle opened in 1559.


x
En ombyggd brandstation blev till ett unikt bibliotek.
/ A rebuilt fire-station turned into an unique library.

söndag 13 maj 2018

Två passioner hand i hand. / Two passions hand in hand.

Bohem! Bohem! Bohem! Ja, det är kraftuttryck som passar här känner jag. Det är verkligen inte idealiskt att sprida ut sina målargrejer i en liten lägenhet när natten faller på. Natten är konstens allierade, då alla "normala" människor är smarta nog att få nattsömn. Haha! Lägg där till dåligt ljus och en telefonkamera vars kropp - hela telefonen, borde ha pensionerats för säkert två år sedan. Det bohemiska i detta ligger också i att jag faktiskt i nuläget inte har råd att införskaffa det nödvändiga (bättre ljus + kamera) för att kunna ta fram färgernas progression på ett bra sätt. Så tyvärr, bilderna blir så suddiga som jag INTE skulle vilja ha dem. Trots det kan jag inte låta bli. 

 Var inte rädd för att skissa upp hur du vill ha det med grova penseldrag.
/ Don't be afraid to sketch your outline with rough brush-strokes.

Grundformerna. / The basic shapes.


Kanske jag skulle lämna det så här? Modern konst. / Perhaps I should leave it this way? Modern art.


Det finns rätt många tekniker i den här tavlan som jag skulle vilja dela med mig av. Lära dig som läser, helt enkelt. Alla ska få ha tillgång till konst i alla dess former, känns lite fattigt att undanhålla kunskap. Om jag kan hjälpa någon så är det totalt värt den tid jag lägger ner på att dela med mig.

Jag får med den här tavlan chans att kombinera två av mina passioner; teater och måleriet. Jag har hållit på med bägge sedan 1990-talet "på riktigt", även om det mesta har varit på en nivå som inte har genererat inkomst. Konst är liv, det blir nästan "bokstavligt" det andningshål jag behöver för att kryssa runt i vardagen. Det blir nästan som en konstig symbios; jag behöver fungera i vardagen för min familj och det jag står i, men för att fungera måste jag få utlopp för konsten. Låter vrickat, men när konsten får utrymme känner jag att jag blir en bättre människa.

Lite om motivet då. Jag läser ett manus just nu av Laurent Van Wetter, en belgisk dramatiker. När jag läser manus får jag bilder i huvudet. Ett par gånger blir bilder så pass tydliga att jag kan skissa dem fysiskt. Med det följer tankar om färgskalor, placeringar och en hel del skumma saker som mitt bildseende lägger tillsammans som ett pussel. Temat i pjäsen är rätt allvarligt, självmord, men jag tycker det är bra att det lyfts upp till det offentliga medvetandet. Dags att sluta tabubelägga detta. Teater är ju ett bra sätt att medvetandegöra sociala fenomen och stigman i samhället, självmord hör ju definitivt till den kategorin.



Alltid något. Lite färg här och där. / Always something. Some colour here and there.

Hur ska bron se ut egentligen? Den fick ett par utseenden innan jag bestämde mig.
/ So what should the bridge look like? It got a couple of make-overs before I made up my mind.


Den här duken är en 50x70 cm i storlek. Ganska avlång. Om man ska göra långa silhuetter av byggnader, som jag har tänkt för den här skapas en balans i bilden, av att den inte blir för "tung". Snarare, med en avlång duk, blir jämvikten bättre. Men det är bara vad jag tycker.

1. Allra först målade jag upp ungefär vart månen skulle vara, husen och bron. Det är vad jag skulle kalla för basformer. När de var på plats var det färgdags. Jag tänkte mig en djupblå himmel, kvälls- eller natthimmel. Jag använde en grövre täckpensel för att smeta ut så mycket blått jag kunde. Nära månen blandade jag ut vitt med blått och ju längre bort från ljuskällan lade jag till svart blandat med blått. Det skapar en rätt härlig effekt. För att lättare kunna blanda med akrylfärg kan man använda sig av en målarsvamp. Tekniken här är att dutta försiktigt, från vitt till blått tills det inte längre finns några tydliga gränser mellan färgerna. Det kräver lite övning men alla kan göra det. Med oljefärg är det mycket enklare tycker jag att få till en jämn övergång i blandningen.



Det blir bäst om du suddar ut gränserna mellan färgerna. 
/ The best result will be if you smear the boundries between the colours.


Och... sprätt! Det är kul. / And...flicker! It is fun.

2. Innan månen fick sin form ville jag ha lite stjärnor. Det här tricket är väldigt kul och ack, så enkelt. Doppa en bred pensel i vitt. Spänn penselhåren bakåt, sikta noga och släpp i små kaskader över duken. Det gör absolut inget ifall det kommer på basformerna, de ska ändå putsas upp senare. Det kan dock vara bra att ha någon kartong eller tidningar bakom duken, så att det inte skvätter på golv eller möbler.



Bred pensel täcker ytor. / Broad brush covers surfaces.

Bara ett vardagsförmål. Inte att förakta. / Just an everyday object. Not to despise.

3. Nu fanns det ett vitt/blått område där månen skulle framträda. För att få dit själva månen använde jag ett "vanligt" lock från en tom burk youghurt och placerade där det var som ljusast. Sedan tog jag en vanlig blyertspenna och ritade runt locket för att få min måne så pass rund som möjligt. Använd sedan en platt pensel som ligger lätt i handen, så att du inte slinter. För sedan gäller det att täcka hela området och hålla färgen innanför blyertslinjen. Effekten här är att få månen att ha en form, att få den att se rund ut. Undersidan kan då med fördel göras lite mörkare. Det kan vara lite knivigt. Extra viktigt är att inte måla ända ut i kanterna, det måste finnas en vit "hinna" där för att ge månen sitt överjordiska ljus. Efter det är det mer att försöka dutta med penseln för att skapa olika skuggor, håll det ljust längst upp för mest effekt.


 Bra mall. / Good template.

Tricket är att hålla sig inom den tunna blyertslinjen.
/ The trick is to remain within the thin pen-line.

4. När jag målar är det ofta i lager. Jag börjar med grundformer. Lägger en bakgrund och arbetar mig "utåt". Nu när jag hade stjärnhimlen och månen någotsånär klar var det dags att ge husen i förgrunden lite uppmärksamhet. Det ändras ofta för mig. Bron på bilderna i det här stadiet blev till något annat senare när allt var klart. Och det är bra. Ens smak för hur saker ska se ut kan ändras under processen. Men jag visste att husen skulle vara silhuetter. Ju närmare betraktaren något är desto skarpare toner. Mellan husen i förgrunden fortsätter stadsbilden. Jag antyder det med en blå färg blandad med svart, men lite ljusare än himlen, så att det inte blir för lika.


Nu så. / There you go.

Ett mellanting mellan himlens nattblå och brons svarta.
/ Something inbetween the sky night-blue and the black of the bridge.


5. Det är tre nyanser svart här. En gråsvart i fjärran, en blåsvart ton på byggnaderna och i vattnet och bron mer vanligt svart.


Antydan till ljus på byggnaderna. / A notion of light on the buildings.

Jag lyckades få till vattnet. Det var inte helt lätt. En ljus punkt under månen, sedan dra någotsånär raka penseldrag för att få till skimret. Glöm inte att dra ljusa linjer precis där bron möter vatten.


6. Pjäsen "Le Pont" har bara två personer på scenen. Min tavla med. Jag ritade upp ungefärlig form på bägge, svagt med blyerts (använd helst ritkol om du har hemma - vilket jag inte hade), och målade svart runtomkring dem. Sedan hade vi detta med ljuset igen. Månen skänker ljus i vatten, på byggnader och människor. Det gäller att tänka var ljuset kommer ifrån. Alltid. Det måste inte vara väldigt mycket ljus, men åtminstone en antydan. Det måste finnas kontraster. Då blir målningar intressanta. Prova dig fram. Du är mer klipsk och har mer känsla för form och nyanser än du tror!


 Kom igen nu. Fixa det sista. / Come on now, finish the last bits.


 I fullt dagsljus kunde jag se vad jag hade missat med månen.
/ In broad daylight I could see what I had missed with the moon.

7. Till sist tänkte jag om. Jag ville ha "vita silhuetter". Riktigt så att det skar in i den blåsvarta bakgrunden. Männen i pjäsen har det jobbigt, den transparenta uppfattningen om det som rör sig i deras känsloliv, ville jag få fram. På bron får de vara essensen av sig själva. Jag tycker om det. Det är effektivt och avskalat, passar för den tanken jag hade med tavlan. Använd en smal pensel här också. Det blev så att jag först använde blyerts igen för dessa herrar. Sedan en smal och tunn linje vitt. När formen såg ok ut var det bara att fylla i. Det är lite kritiskt på ett sätt, eftersom - blir det fel måste man blanda till mer bakgrundsfärg för att täcka, sedan på nytt försöka få till det med vitt. Det är inte hela världen, men det kan bli lite frustrerande tycker jag.

Och så var den klar, "Le Pont". Tavlan alltså. Jag får försöka lära mig manuset nu. Men det är lite kul när två av mina aktiviteter som jag har lite extra passioner för, kan få hjälpa varandra. Det är en del lärdom med denna tavla, dess tillkomst och process, som jag tar med mig till framtida projekt.


98% klar. / 98 % finished.


fredag 11 maj 2018

Premiärkväll! / Opening night!



Ikväll klockan 19.00 är det dags. Mycket hårt jobb får nu sin kulmen. Välkomna!


English:

Tonight at 19.00 it is time. Much hard work now reaches its peak. Welcome!



onsdag 9 maj 2018

Den långa resan. / The long journey.

Det börjar dra ihop sig. På fredag den 11 maj har föreställningen "DEN LÅNGA RESAN" premiär. En fantastiksaga om krig och flykt. Landskronabaserade Öresundsteatern har slagit sig samman med Kulturskolan här i samma stad i ett samarbete, sedan i hösten 2017 har det varit en process av teaterövningar och manusläsning. Men nu i februari/mars kom allt igång på riktigt.





Föreställningen kommer att ges i det som kallas för Exercishallen, mitt emot Landskrona Museum på andra sidan grusplanen. Det är en byggnad som jag har passerat rätt många gånger när jag befunnit mig i staden. Men aldrig varit inne i förrän nu. Den användes förut att träna (exercera) hästar i med sina dragoner. Nu är det en gymnastikhall. Hallen är långsmal och har högt i tak. När vi började repetera i hallen fick vi artikulera väldigt och tänka på intonationen. Men nu har scenografen och tekniker byggt ett helt teaterrum som har svalt det mesta av ekot.





När teaterrummet har skapats har också ribban höjts avsevärt för vad regissören och skådespelaren Per Ullberg kräver av oss aktörer. Jag har lärt mig enormt mycket från mars månad och fram till nu. Scenerna har fått mer liv och historien flyter bättre samman. Det märks att alla som är inblandade verkligen ger av sig själva för att gjuta liv i sina rollfigurer. I mitt fall ska jag till och med få håret färgat idag, för att göra min rollfigur mer tydlig. Vad man inte gör för konsten... det kommer att bli pricken över "i" tror jag. Vilken förmån att få vara en del av detta. Krävande är det, men väldigt, väldigt roligt.






Det här är andra delen av ett tvåårigt integrationsprojekt som Öresundsteatern har varit inblandade i. Inspirationen har varit väpnade konflikter och vad som följer i dess kölvatten. Manusförfattaren och skådespelaren Anders Kungsman har skrivit en historia som inte alls behöver ha utspelats i Syrien. Det kan lika gärna utspelas i ett multiversum på en annan planet eller magisk dimension. Men det mellanmänskliga kan nog alla relatera till. Det finns riktigt vrickade karaktärer i den här historien, också kärlek, död, hopp, och svek. Dramatiskt!






Nu hoppas jag att ni kommer och ser denna fantastikinspirerade föreställning. Den har härlig nyskriven musik, fantastiska scenkostymer och några riktigt häftiga effekter. Framförallt berättar den en tänkvärd historia. Välkomna!




English:


It is starting to get closer. On Friday May 11th the play "THE LONG JOURNEY" premiers. A fantasy story about war and flight. Landskrona based Öresunds-teatern has joined forces with  Kulturskolan here in town for a collaboration, since Autumn 2017 there has been a process of theatre excercises and reading scripts. But since February/March it all kickstarted for real.







The show will be played in what is called the Exercise Hall, right across Landskrona Museum on the other side of the gravel field. It is a building I have passed by many times but never entered until now. It was previously used to train mounted soldiers and their horses. Now it's a gymnastics hall. The hall is long and with high ceiling. When we first started our rehearsals we had to articulate really well and be mindful of our intonation. But the set designer and technicians have now built a theatre there that swallows most of the echo.







When the theatre was in place the bar for what the actor and director Per Ullberg demanded from us as actors was raised up a few notches. I have learned a lot from the beginnings of March and to where I am today. The scenes have more life breathed into them and the story flows more. It is quite clear that all involved are truly giving something from themselves in order to cast life into their characters. In my case I am even having my hair dyed, to clarify my character. What you do for art... it will the be the icing of the cake I am sure. What a privilege to be a part of this. It is demanding, but very, very fun.


x

It is the second part of a two year integration project that Öresundsteatern has been a part of. The inspiration has come from armed conflict and what follows in its wake. The playwright and actor Anders Kungsman has written a story that don't necessarily needs to have taken place in Syria. It might just as well have been played out in a multiverse on a different planet or a magical dimension. But the interpersonal I believe everyone can relate to. There are some pretty messed up characters in this story, also love, death, hope and betrayal. Dramatic!


x

Now I hope that you all will come to see this fantasy inspired show. It has some wonderful newly written music, fantastic stage costumes and some really cool effects. Above all it tells a thoughtful story. Welcome!